fbpx
Bitdenex Blogs

Wat is Ethereum (ETH) en waarom is het interessant voor investeerders?

Als je al een klein beetje hebt verdiept in cryptovaluta, is de term Ethereum je zeker bekend. Ethereum is na de Bitcoin, op de hedendaagse markt de grootste cryptovaluta en heeft een aandeel van 10% over de totale markt. Hun eigen valuta, genaamd Ether (ETH), is net als BTC een digitale valuta die je snel over de wereld kan versturen. Echter heeft Ethereum, in tegenstelling tot de Bitcoin, meer toepassingen dan het ‘alleen maar’ zijn van een betaalmiddel. 

In dit artikel gaan we in op wat Ethereum is en waarom het interessant is voor investeerders.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een zogenoemd ‘open source blockchain protocol’ wat gebruikt maakt van blockchain technologie. Het platform is bedoeld om gedecentraliseerde applicaties te kunnen bouwen. De applicaties worden ook wel ‘dApps’ genoemd. Het bouwen van zo’n dApp heeft veel voordelen vergeleken met de apps gebouwd op het huidige internet. Ze zijn een stuk privacy vriendelijker, veiliger en niet te censureren. Ook is het erg uniek, omdat het ontwikkelaars de mogelijk geeft om smart contracts te bouwen. Een smart contract is een overeenkomst wat geschreven is in codetaal, die automatisch wordt toegepast op moment dat er aan een specifieke omstandigheid wordt voldaan. Daarnaast heeft het platform ook een eigen betaalmiddel wat Ether wordt genoemd.

Hoe werkt het?

Ethereum kan gezien worden als een stapel van lagen bovenop elkaar. De basis en eerste laag die al de andere mogelijk maakt, is een netwerk van computers die een groot gedeelde van de database bijgewerkt houdt en transacties verwerkt, dit noemen we de Ethereum-blockchain.

De tweede laag is de softwarelaag, hier kunnen ontwikkelaars met de programmeertaal Solidity, programma’s uitvoeren die smart contracts worden genoemd.

In de derde laag bieden ze applicaties aan die diverse functionaliteiten kunnen hebben (van bestuur tot identiteitsbeheer).Door het gebruik te maken van zowel hardware- en softwarelagen zijn de applicaties van Ethereum gedecentraliseerd, ze hebben dus geen centraal punt van falen en niet zijn te stoppen.

Waarom is Ethereum interessant?

Goed alternatief van de Bitcoin

Hoe groter de Bitcoin wordt hoe hoger het risico voor vele investeerders en particulieren. Deze zoeken dan een alternatief en zal Ethereum door z’n bekendheid voor vele een voor de hand liggende keus zijn.

Bekendheid

ETH is op de Bitcoin na, de bekendste Crypto valuta. De kans dat mensen met beperkte kennis van crypto in ETH gaan investeren is daardoor veel groter en zolang er geld in gepompt wordt zal de waarde toenemen

Bewezen netwerk

Etherieum is zoals in dit artikel uitgelegd een platform wat groter is dan alleen maar een valuta. Het is een bewezen netwerk wat meerwaarde biedt doordat er smart contracts in kunnen worden gebouwd.

De toekomst

De toekomst ziet er veel belovend uit. Het netwerk zal nog veiliger, sneller en toegankelijker worden dan dat het al is.

Previous ArticleNext Article